Uratarina

”Palkitsevinta on se, kun näen kollegan olevan liidossa”

Jyrki Honkonen aloitti työt Jyväskylän-konttorin Tier 1 -lähituessa huhtikuussa 2014. Rooli on vaihtunut talon sisällä parin vuoden välein, ja Jyrki on saanut lisää vastuuta osaamisen karttuessa.

Nykyisin Jyrki toimii tuotantopäällikkönä ja Tier 2 -toiminnan esihenkilönä. Pitkän kokemuksen ja näkemyksen ansiosta Jyrkin tehtävänkuva on laaja.

”Tavoitteenani on, että osaamiseni siirtyy pikkuhiljaa Tier 2 -tiimiläisille, ja kelkka kääntyy toiseen suuntaan. Toivottavasti he osaavat pian paljon enemmän kuin minä”, hän sanoo.

Decensillä vanhemmat työntekijät tukevat nuorempien uraa

Kun Jyrki aloitti työt Decensillä yhdeksän vuotta sitten, hän sai paljon apua kokeneemmilta asiantuntijoilta.

”Meillä kokeneemmat työntekijät tukevat upeasti nuorempien uraa. Minulle syttyi tuolloin sisäinen palo, että haluan vielä joskus olla samanlainen kaveri, joka auttaa kollegaa jumiutuneessa tilanteessa. Minulta voi aina kysyä apua”, Jyrki korostaa.

Hänen työtapoihinsa kuuluu, että hän ohjaa työn alkuun, minkä jälkeen tiimiläiset lähtevät itse ratkaisemaan ongelmaa. Tällaista tukea hän tarjoaa myös yli tiimirajojen.

”Monesti ajatellaan, että IT on tekninen ala. Se on ennen kaikkea sosiaalista asiakaspalvelua. Kaikista tärkeintä työntekijöissä on motivaatio, sillä teknologioita pystyy opettamaan, mutta asenteen on lähdettävä henkilöstä itsestään”, hän muistuttaa.

Kun Jyrki aloitti Decensin Jyväskylän-toimipisteessä, hän oli kaupungissa firman ainoa työntekijä. Nykyisin kollegoja on Jyväskylässä kuusi ja vaikka kaikki ovat eri tiimeistä, heimolaisuus yhdistää.

Decens tekee asiantuntijatöitä ympäri maailman Kiinasta Kanadaan asti. Vaikka yritys on puhtaasti kotimainen, asiakkailla voi olla toimintoja myös muualla päin maailmaa. Jyrkin omat tiimiläiset työskentelevät ympäri Suomen, ja mies ajaakin jonkin verran esimerkiksi Tampereen ja Jyväskylän väliä. Hän myös viestii päivittäin eri paikkakunnilla työskentelevien kollegojen kanssa.

”Vaikka Teams-palaverit ajavat asiansa, ihmisten aito kohtaaminen on tärkeää. Toimistolla on helppo huikata apua. Seiniä ja siiloja ei ole edessä, vaan pystymme sopimaan avoimesti käytännön asioista”, hän kertoo.

Decens on työnantajana reilu ja rehellinen

Jyrki kokee joustavuuden Decensin vahvuudeksi työnantajana. Työntekijöille ei luoda väkisin urapolkuja, vaan kehitys menee luonnollisesti osaamisen ja intohimojen mukaan.

”Tittelillä ei ole väliä, vaan kaikista tärkeintä on ongelman ratkaisu. Pallo pysyy liikkeessä, ja se ojennetaan kaverilta kaverille eikä vain tiputeta nurkkaan. Olen suorastaan rakastunut Decensin tapaan tehdä töitä, enkä ole kokenut tarvetta ruveta etsimään, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella”, Jyrki hymyilee.

Hän kokee Decensin olevan työnantajana reilu ja rehellinen.

”Työntekijöiden tyytyväisyys on aivan älyttömällä tasolla. Erityisen ylpeä olen palautteesta, että esihenkilöt ovat lähestyttäviä eikä meillä ole korkeaa hierarkiaa. Emme myöskään hautaa vaikeita asioita, vaan nostamme ne tapetille. Asiat tehdään kuin luvataan”, hän sanoo.

Jyrki uskoo Decensin pitkän historian ja kulttuurin olevan yhteishengen salaisuus.

”Täällä kasvatetaan omaa paloa ja halua kuulua yhteisöön. Se on pohja kaikelle meidän toiminnallemme. Decensissä tulee heti tunne, että sinut halutaan porukkaan mukaan. Ikinä ei pidä unohtaa työkaverin ilahduttamista. Olen tietynlainen jekkuilija, joka haluaa pitää hyvää henkeä yllä”, hän sanoo.

Myös vapaa-ajalla Jyrki kannustaa ihmisiä eteenpäin

Vapaa-ajallaan Jyrki viihtyy perheen parissa. Vaikka Jyrki on vasta 47-vuotias, hän on jo isoisä.

”Pian kaksi vuotta täyttävän lapsenlapsen kanssa vietetty aika on noussut arvoon arvaamattomaan. Hänen kanssaan ei tarvitse suorittaa tai stressata, vaan mennä lapsen ehdoilla. Se on todella työstä irrottavaa ja vapauttavaa”, Jyrki kertoo.

Hän on entinen kilpaurheilija judossa ja yhä mukana valmennustiimissä. Jyrki on valmentanut useita suomenmestareita: muun muassa hänen oma siskonsa on voittanut SM-hopeaa Jyrkin valmentamana.

”Halu treenata on yhä kovaa, mutta järki sanoo, etten pysy enää kyydissä. Nautin, kun pystyn viemään ihmisiä eteenpäin ja tukemaan heitä tavoitteissaan”, Jyrki sanoo.

”Kaikista palkitsevinta valmentamisessa ja tässä työssä on se, kun näen kollegan tai tiimin olevan liidossa sekä onnistuvan, ja olen voinut antaa siihen oman pienen panoksen tai alkusysäyksen. Silloin asiat sujuvat.”

”Tittelillä ei ole väliä, vaan kaikista tärkeintä on ongelman ratkaisu. Pallo pysyy liikkeessä, ja se ojennetaan kaverilta kaverille eikä vain tiputeta nurkkaan.”

Arjen supersankari

Supersankarisuosikki
Kung Fu Pandan Mestari Shifu, joka omalla tyylillään ohjaa tiimiään ja kasvaa samalla itse.
IT-supervoimasi
Kannustan tiimiä tekemään parhaansa ja hoitamaan asiakkaan ongelmat ilman ylimääräisiä siiloja. Olen onnistunut, kun tiimi puhaltaa yhteen hiileen.
Mikä tekee kollegoistasi supersankareita?
Vaikka tiimiläiseni ovat maantieteellisesti hajallaan ympäri Suomen, he ovat toistensa tukena. Decensiläisille on ylpeys kuulua tiimiin, joka tuottaa asiakkaalle parhaan kokemuksen.
Miten yritysten tulisi suojautua kyberkonnia vastaan?
Tärkeintä on laittaa perusasiat kuntoon. Jos venettä ei ole tilkitty ja se vuotaa, hienosta teknologiasta ei saada hyötyä irti. Yritysmaailmassa myös ihmiset tulisi pitää mielessä. He ovat usein suurin voimavara. Heille tulisi tarjota sopivissa määrin tukea, koulutusta ja kertaamista.

Oletko töitä vailla vai etsitkö urallesi uusia haasteita?
Kiinnostaako työpaikka IT-alalla? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme tai lähetä avoin hakemus!