Uratarina

”Supliikki ihminen pärjää tässä työssä”

Järjestelmäasiantuntija Markku Mattila on ollut osa Decensin tarinaa lähes yrityksen ensimmäisistä päivistä alkaen. Loppuvuonna eläkkeelle jäävä Markku nauttii lähitukitiimissä asiakkaiden kanssa työskentelystä. Lue Markun esittely, ja käy tutustumassa Markkuun!

”Henkilönumeroni on kymppi, sillä olin kymmenes Decensille palkattu työntekijä 16 vuotta sitten. Nyt meitä on jo yli sata”, järjestelmäasiantuntija Markku Mattila kuvaa Decensin kasvua.

Markku on ollut koko ajan osa Decensin lähitukitiimiä. Alkuun hän oli vain yhdellä asiakkaalla töissä, mutta nykyisin hänen vastuullaan on kymmeniä yrityksiä. Monet ovat olleet asiakkaina yrityksen alkutaipaleesta asti. Markkua ei paljoa näe Hervannan-toimistolla, sillä hän kiertää ympäri Pirkanmaata asiakkaiden luona. Säde on lähes sata kilometriä ja joskus Markku on tuuraillut myös pääkaupunkiseudulla ja auttanut Kotkassa asti.

”Korona muutti paljon myös minun työtäni. Ennen pystyin vain menemään asiakkaiden luo, sillä tiesin, että ihmiset ovat työpaikoillaan. Nykyisin tapaamiset pitää sopia etukäteen etätöiden vuoksi. Tekoäly voi tulevaisuudessa muuttaa työnkuvaa, mutta se on varmaa, että Adidaksia tarvitaan – jonkun tarvitsee kuitenkin mennä paikan päälle auttamaan”, hän sanoo.

Markku nauttii työnsä monipuolisuudesta ja ihmisten kanssa työskentelystä. Joinakin päivinä hän vierailee vain yhden asiakkaan luona, mutta toisinaan auton mittariin voi kertyä satakin kilometriä, kun hän käy jopa neljässä paikassa.

”Joka päivä on uudet haasteet, joita ratkoa. Mieli pysyy virkeänä, kun ei kangistu kaavoihin. Minusta ei olisi istumaan kahdeksaa tuntia päivässä tai tekemään töitä pelkästään koneen ääressä. Asiat selviävät nopeammin kasvokkain kuin Teamsissä. Lisäksi liikkuminen on minulla verissä”, hän sanoo.

Tiivis tiimi auttaa ongelmien ratkomisessa

Kuten Markku itse kuvaa, hän jää vuoden 2024 lopussa pitkälle lomalle, sillä hän pääsee viettämään ansaittuja eläkevuosia. Hän ei kuitenkaan koe menettävänsä yhteyttä työyhteisöönsä tai asiakkaisiinsa.

”Kaverisuhteita on muodostunut vuosien varrella myös asiakkaihin, eivätkä ne mihinkään katoa. Moni on kulkenut mukana jo aikaisemmista työpaikoista lähtien”, hän kertoo.

Markkua onkin ennen kaikkea helppo lähestyä. Kun hän saapuu asiakkaan tiloihin, moni käy nykäisemässä häntä hihasta ja pyytämässä apua pulmiinsa.

”Supliikki ihminen pärjää tässä työssä. On tärkeää, että osaa ja uskaltaa kysyä, sillä kaikkea ei voi itse tietää. Se on aina ollut Decensin vahvuus. Vaikka yritys on kasvanut, kavereihin on helppo olla yhteydessä. Asiat hoituvat, kun yhdellä käynnillä saa ratkaistua monta ongelmaa. Tiivis tiimi on kaiken a ja o”, Markku sanoo.

Decensin Heimo pitää yhtä

Työnantaja on pitänyt tekijästään hyvää huolta, ja nykyisin kattavaan terveydenhuoltoon kuuluu myös hammashoito. Vapaa-ajallaan Markku liikkuu paljon, lenkkeilee ja käy kuntosalilla. Talvisin laskettelu ja hiihto ovat tärkeää vastapainoa työlle.

Markku kehuu ennen kaikkea Decensin joustavuutta ja reiluutta työnantajana.

”Heimo on Decensin suola. Meillä ei ole turhaa hierarkiaa, vaan aina voi olla yhteydessä keneen vain. Vaikka teen töitä asiakkaiden luona, en ole mikään yksinäinen susi, vaan tiivis osa Heimoa”, hän sanoo.

Markun juuret ovat Kauhavalta, mutta hän on kotiutunut Tampereelle lähes 30 vuoden aikana. Eläkkeellä auton nokka tulee kuitenkin osoittamaan kohti Etelä-Pohjanmaata, sillä tiedossa on vaimon kotipaikan kunnostusta Ylihärmässä.

Kun tietokone sulkeutuu marraskuussa, Markulla on mielessään yksi suunnitelma.

”Ensimmäisenä aamuna taidan nukkua pitkään”, hän nauraa.

”Heimo on Decensin suola. Meillä ei ole turhaa hierarkiaa, vaan aina voi olla yhteydessä keneen vain. Vaikka teen töitä asiakkaiden luona, en ole mikään yksinäinen susi, vaan tiivis osa Heimoa.”

Arjen supersankari

Supersankarisuosikki Presidentti Sauli Niinistö. Hän hoiti mallikkaasti koko Suomen asioita vaikeina aikoina.
IT-supervoimasi Jos vain pystyn, haluan auttaa, enkä panttaa tietojani. Olen selvinnyt monesta asiasta puhelahjoillani, sillä osaan avata suuni oikeaan aikaan. Myös jääräpäisyyteni on sekä hyväksi että huonoksi.
Mikä tekee kollegoistasi supersankareita? Tämän tehtävän suola on kollegat, jotka auttavat vaikka olisi kiire. Aina saa vastauksen, eikä sitä tarvitse odottaa viikkoa.
Miten yritysten tulisi suojautua kyberkonnia vastaan? Pankkimaailmasta tutuilla autentikaattoreilla eli varmistimilla. Salasanoja ei tulisi pitää koskaan näkösällä.

Oletko töitä vailla vai etsitkö urallesi uusia haasteita?
Kiinnostaako työpaikka IT-alalla? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme tai lähetä avoin hakemus!