Uratarina

”Silmä on harjaantunut tunnistamaan nopeasti IT-ympäristön haasteet”

Järjestelmäasiantuntija Sami Utusen ura alkoi jo 90-luvulla tietoliikenneasiantuntijana asennus- ja huoltotehtävien parissa. Decensillä Sami aloitti vuonna 2020 Tier 2 -asiantuntijana Network-tiimissä, joka valvoo ja kehittää yritysten verkkoyhteyksiä. Energinen ongelmanratkaisija ja seuramies nauttii haasteista ja työpäivien erilaisuudesta.

Sami kuuluu Decensin Tier 2 -tietoverkkotiimiin, joka valvoo asiakkaiden verkkoyhteyksiä, ratkaisee ja dokumentoi IT-tukipyyntöjä sekä kartoittaa asiakasympäristöt verkkolaitteiden käyttöönottoa varten ja suorittaa kohteissa asennukset. Supliikkina seuramiehenä tunnettu Sami sai vastikään myös äänivyöryn, kun Decens Heimo äänesti itselleen uuden työsuojeluvaltuutetun.

Samin palveluasenne sekä työkavereita että asiakkaita kohtaan on silmiinpistävää. Asenne kumpuaa aidosta ilosta olla ihmisten kanssa tekemisissä.

”Olen aina tykännyt olla ihmisten kanssa tekemisissä. Pääsen työssäni kartoittamaan asiakasympäristöjä ympäri Suomea ja tapaamaan asiakkaitamme kasvotusten. Työni on mielenkiintoista ja päivät erilaisia”, kiittelee Sami.

Asiantuntijuutta 90-luvulta lähtien

Samin työ vaati vahvaa ongelmanratkaisukykyä, ja taustalla onkin työkokemusta 90-luvulta lähtien. Sami valmistui tietoliikenneasentajaksi vuonna 1998 ja pääsi vakituiseen työsuhteeseen Tampereen Puhelin Oyj:lle heti armeijan suorittamisen jälkeen vuonna 1999. Monenlaisten asennus- ja huoltotehtävien, mukaan lukien kolikko- ja korttipuhelimien korjaamisen, lisäksi Samilla on kokemusta myynnistä.

Decensille Sami päätyi vuonna 2020, kun Samin entinen opiskelukaveri, nykyinen Decensin palvelujohtaja Markku Aaltonen ja entinen työkaveri, nykyinen Decensin tuotantopäällikkö Teemu Blom kertoivat Decensiltä vapautuvan juuri hänen osaamistaan vastaava paikka.

”Vaikka työnkuvani on pysynyt itselleni mieluisana jo pitkään, niin Decensillä pääsin vielä enemmän syventymään laitteisiin, kuten palomuureihin ja kytkimiin, ja konfigurointiin”, kertoo Sami.

Samin harjaantunut silmä ja kokonaisvaltainen ymmärrys IT-ympäristöistä pääsee oikeuksiinsa asiakasympäristöjen kartoituksissa. Kartoituskäynneillä Sami huomaa nopeasti syyt, jotka aiheuttavat puutteita verkossa, kuten esimerkiksi verkkosignaalia blokkaavat seinä- tai ikkunamateriaalit, puutteet kytkimissä tai palomuureissa. Ratkaisut löytyy useimmiten tukiasemien sijoittelusta.

Toisinaan tukiasemien asentamistyöt vievät useiden metrien korkeuteen asti.

”En kärsi korkeanpaikan kammosta, ja kokemusta nosturienkin käytöstä on kertynyt uran aikana. Sähköfirmoilta saadaan toki tarvittaessa apua ulkotukiasemien asentamiseen”, kertoo Sami.

Sitoutunutta huolenpitoa asiakkaiden tietoliikenneverkoista

Toimivat ja luotettavat tietoverkkoyhteydet ovat yrityksen kuin yrityksen liiketoiminnan keskiössä, ja niillä on iso merkitys myös asiakasyritysten omille asiakkaille.

Alkuvuodesta 2024 Sami pääsi rakentamaan verkkoa kahteen hotelliin, mikä piti sisällään palomuurien, kytkimien ja satojen tukiasemien suunnittelun ja asennuksen.

”Tykkään ottaa vastuuta isoista kokonaisuuksista ja pitää huolen siitä, että projekti etenee aikataulussa. Teen aina niin hyvin hommani kuin tekisin sitä itselleni. Tämän projektin myötä tuli myös itse yövyttyä paljon hotelleissa”, naureskelee Sami.

Vaikka Samilla on valtavasti asiantuntemusta ja kokemusta IT-asiantuntijan töistä, vannoo hän tiimityön nimeen.

”Tässä työssä eteen tulee aina uusia ongelmia ja haasteita. Olemme tiimini kanssa päivittäin yhteydessä ja kun oma tietotaito loppuu, käännyn meidän Tier 3 -asiantuntijoiden puoleen. Aina saa apua, kun sitä vain pyytää.”

Vapaa-ajalla Samin vauhti ei pysähdy, vaan suorastaan kiihtyy. Mies on nimittäin intohimoinen moottoripyöräilijä, jonka reissut vaimo kyydissä suuntautuvat myös ulkomaille.

”Viime kesänä ajelimme Kreikkaan ja sieltä takaisin viidentoista maan läpi, ja tänä kesänä suuntaamme Ruotsin, Tanskan ja Saksan kautta Tsekkeihin ja sieltä Baltian maiden kautta takaisin kotiin. Moottoripyöräilyn lisäksi hermo lepää luonnossa. Pidän paljon kesällä kalastamisesta, talvella pilkkimisestä ja laskettelemisesta.”

”Vaikka työnkuvani on pysynyt itselleni mieluisana jo pitkään, niin Decensillä pääsin vielä enemmän syventymään laitteisiin, kuten palomuureihin ja kytkimiin, ja konfigurointiin.”

Arjen supersankari

IT-supervoimasi
Asenteeni, eli teen työni niin hyvin kuin se on mahdollista ja kuin tekisin sitä itselleni.

Supersankarisuosikkisi
Teräsmies, koska hänelläkin on supervoimia!

Mikä tekee kollegoistasi supersankareita?
He ovat huippuosaajia, jotka eivät pimitä tietoa, vaan antavat aina apua ja tuuraavat silloin, kun itse olen työkeikalla.

Miten yritysten tulisi suojautua konnia vastaan?
Ainakin huolehtimalla siitä, että kukaan ei käytä samaa salasanaa eri paikoissa.

Oletko töitä vailla vai etsitkö urallesi uusia haasteita?
Kiinnostaako työpaikka IT-alalla? Tutustu avoimiin työpaikkoihimme tai lähetä avoin hakemus!